Gymnazisté protestovali kvůli neregulérnosti maturity

Praha - Několik desítek studentů pražského Soukromého gymnázia Pod Vyšehradem protestovalo před školou proti průběhu pondělních maturit. Nelíbí se jim, že zkoušku dospělosti složil i student, který ji vůbec skládat neměl, protože propadl na konci roku ze španělštiny. Zkoušet ho odmítli i někteří učitelé, přesto ale nakonec odmaturoval. Studenti se domnívají, že k tomu přispěl tlak jeho otce na vedení školy.

„Požadujeme, aby škola uznala neregulérnost maturity a požádala o anulaci,“ uvedl požadavek protestujících jeden z nich, Marek Vohralík. Domnívají se, že výsledek maturitní zkoušky výrazně ovlivňoval otec studenta, prezident Polikliniky Modřany Jaroslav Barták. Studenti proto chtějí, aby škola zvážila podání trestního oznámení.

Vedení školy se ale anulovat maturitu studenta zatím nechystá. „Je to komplikované, udělali jsme chybu my - byrokratickou, ne morální,“ komentovala situaci ředitelka školy Miroslava Kurková. Výsledek maturitních zkoušek ale považuje za nestranný. Odpoledne se s protestujícími studenty sešla, aby jim svůj pohled vysvětlila.