V opavském Obecním domě probíhá výstava architektonických návrhů na zvelebení města

Opava - Dostavba volného prostoru poblíž centra Opavy - tak znělo zadání architektonické soutěže opavského magistrátu. Její výsledky si teď mohou lidé prohlédnout v tamním Obecním domě. Město už zároveň hledá vhodného investora.

Nádhernou zástavbu v centru města včetně městských lázní zničila válka a demolice v 60. letech minulého století. Teď je tady asfaltové parkoviště. A tak by se mohlo místo změnit v budoucnu. Odborná komise složená z nezávislých architektů a zástupců města nakonec vybrala 3 z celkových 25 návrhů.

„Chceme, aby občané tudy jenom neprocházeli, ale aby se zastavili a měli tu jakési náměstíčko, které bude zakryté od pěší vazby na náměstí,“ informoval architekt a autor vítězného návrhu Dušan Řezáč. Peníze na realizaci celého projektu chce radnice najít u soukromých firem. Už se ozvali první developeři.

Hlavní architekt města Opavy Zdeněk Bendík se nechal slyšet, že město určitě nebude investorem. Soutěž proběhla proto, aby prý město mohlo jako majitel pozemku ovlivňovat výstavbu. „Existují nabídky minimálně tří až čtyř developerských skupin, nicméně ten prostor má poměrně velký handicap a sice archeologický průzkum, který v současné době extrémně zvedá cenu toho pozemku,“ sdělil náměstek primátora Opavy Pavel Mališ (ODS).