Andělská Hora se po více než půlstoletí stala znovu městem

Andělská Hora (Bruntálsko) - Česká republika je zase o jedno město bohatší. Přestože v Andělské Hoře na Bruntálsku žije necelých 400 obyvatel, získala znovu po více než půlstoletí statut města. Komunistickému režimu vadil před 60 lety náboženský motiv v názvu, a proto město doslova vymazal z mapy.

Malebné městečko v podhůří Jeseníků Andělská Hora neboli Engelsberg se může pochlubit bohatou historií. Historik Alexandr Bernard Michl uvedl, že město Andělská Hora bylo založeno Janem starším Bruntálským z Vrbna, kterému patřilo celé bruntálské panství. Jednalo se o město horní, první stavební parcely byly vyznačeny kolem roku 1540, nejpozději roku 1552.

V Andělské Hoře se už od nepaměti těžilo zlato a stříbro, město prosperovalo nadále i po třicetileté válce a v 19. století se mohlo pochlubit veřejným osvětlením, vodovodem i telegrafní stanicí. Po druhé světové válce bylo odsunuto téměř 900 obyvatel a v 50. letech komunisté město de facto vymazali z mapy, jeho jim název připadal příliš „andělský“. Starosta Světlé Hory Dušan Vavřík vysvětlil, že obec se spojila se Světlou, která se stala Světlou Horou.

V roce 1990 se Andělská Hora opět osamostatnila, statut města však získala až letos. Aby byla změna úplná, je třeba ještě změnit označení městského úřadu a vyrobit nová razítka. Místní se nyní mohou konečně chlubit, že jsou z města.

Obyvatelé Andělské Hory věří, že změna z obce na město přinese jen samá pozitiva a rozvoj turistického ruchu.