Zloději našli překvapivý zdroj zisků

Ústí nad Labem - Před zloději už neobstojí ani olej, kterým se chladí vysokonapětové transformátory. Ten se dá totiž použít ve starších autech nebo traktorech místo nafty. Například v Rohatcích na Roudnicku ho odčerpali tolik, že způsobili pětihodinový výpadek proudu. Podle vyjádření policie hrozí zatím neznámému pachateli až šest let odnětí svobody.

Ceny nafty v posledních týdnech prudce vzrostly a atakují už hranici 36 korun za litr. Pro zloděje je to pádný důvod, aby hledali její náhradu kdekoli. Třeba i pod napětím, pět metrů nad zemí a za cenu, že vypnou půlku vesnice. O tom se přesvědčili i obyvatelé obce Hrobce. „Lidé se nejdříve domnívali, že se jedná o bouřku, protože tady hřmělo,“ popisuje výpadek energie místostarostka obce Hana Červenková. „Došlo ke zkratu a následně k poruše na vedení vysokého napětí,“ doplňuje jí mluvčí společnosti ČEZ pro severozápadní Čechy Soňa Hendrychová.  

Poruchu transformátoru už lidé z Rohatců zažili. Ale důvodu zkratu - krádeži stovky litrů chladicího oleje - nechtěli věřit. „To jsem nevěděl, že by někdo ukradl olej, vždyť je to přece pod elektřinou,“ nevychází z údivu jeden z obyvatel obce. „Je neskutečné, na co lidi přijdou,“ přidává se druhý. „Bohužel, dnešní doba taková je,“ říká o své zkušenosti místostarosta Červenková.   

Podle lidí z Rohatců lze podobným krádežím jen těžko zabránit. „To bychom museli celou noc vesnici hlídat a to je nemožné,“ dodává Červenková. „V tuto chvíli provádíme určité analýzy a pak uvidíme,“ informuje Soňa Hendrychová.  

Lidé se shodují v tom, zloděje mohou odradit jen vysoké pokuty a tresty. Krádeží oleje totiž vydělali zloději zhruba jen tři a půl tisíce korun, zato škoda je víc jak stokrát větší. A náklady na výměnu celého transformátoru se blíží půl milionu korun.