Diakonie nemá peníze na vybudování chráněných bytů v Plzni

Plzeň - Neziskové organizace přicházejí kvůli systémové změně vyplácení sociálních dávek o klienty. V Plzni musela Diakonie církve evangelické dokonce pozastavit projekt na vybudování chráněných bytů. Nemá peníze, klientů totiž ubývá.

Podle projektu počítala Diakonie s tím, že opraví činžovní dům a připraví v něm 12 bytů pro lidi s mentálním postižením. Počet žadatelů se však začal snižovat a nakonec na něm nezůstalo jméno jediného zájemce o chráněné bydlení. Většina žadatelů totiž zůstala v domácí péči a projekt za několik milionů korun se musel zastavit. Vedoucí Chráněného bydlení Českobratrské církve evangelické Plzeň Jana Klousová vysvětlila, že někdy za klienta rozhodnou jeho rodiče nebo opatrovníci. Podle sociálního pracovníka Petra Fikara je někdy třeba delší čas k rozhodnutí.

Práci neziskových organizací poznamenal nový zákon o sociálních službách, lidé si totiž mohou vybrat. Pokud zůstane mentálně postižený člověk doma, dostává od státu důchod a další příspěvky. Přejde-li do chráněného bydlení, z peněz mu zůstane jen 15 procent jako kapesné, se zbytkem hospodaří provozovatel bydlení. Petr Fikar doplnil, že částka je v tomto případě rozpočítaná, vždy jeden byt na tři uživatele. Klienti si přispívají na energii, plyn a vodu. Tyto potřeby pokrývají sami, protože bydlení je jejich.

Nedostatek klientů působí neziskovým organizacím velké problémy, přicházejí o peníze a možnosti dalších investic. Odborná poradkyně pro neziskové organizace Jana Habartová ze společnosti Tyflocentrum Plzeň uvedla, že neziskové organizace vybírají za zpoplatněné služby od klientů určitou částku. Nyní, když nemají klienty, nemají ani peníze.

Realizátoři projektu chráněného bydlení se svých nadějí nevzdávají, peníze na dokončení jednotlivých bytů chtějí sehnat do konce roku.