Za zpronevěru dostal pardubický zubař dvouletý podmíněný trest

Pardubice - Miloslav Procházka patří mezi uznávané odborníky. Ovšem v době, kdy působil jako primář na stomatologickém oddělení v Pardubické krajské nemocnici, vybíral od svých pacientů neoprávněně platby za lékařské zákroky. Okresní soud v Pardubicích nad ním vynesl rozsudek - za zpronevěru dostal dvouletý podmíněný trest s odkladem na rok a půl.

„Máme mnoho důkazů o platbách a finančních prostředcích, které obžalovaný nepřevedl na nemocnici,“ nechal se slyšet předseda senátu Okresního soudu v Pardubicích Karel Gobernac. Podle obžaloby lékař zpronevěřil přes jeden a půl milionu korun. Milion už nemocnici vrátil. Zbytek splácí. Obhájce bývalého primáře tvrdí, že jeho klient se zamotal do složité spleti sítí systému plateb ve zdravotnictví. Nepoužil prý peníze ve svůj prospěch.

František Derik, obhájce Miloslava Procházky, uvedl, že Procházka ztrácel přehled o platbách, což vyústilo až do současné situace. Ředitel nemocnice v Pardubicích záležitost komentovat odmítl. Odsouzený lékař říká: „Vzhledem k dlouhodobé platební neschopnosti nemocnice jsem některé platby vybíral a platil sám. V tom shledávám pochybení.“