Správa sociálního zabezpečení ruší některé pobočky na Liberecku

Liberecko - Lidé na Frýdlantsku i jednotliví starostové pohraničních měst jsou pobouřeni postupem Správy sociálního zabezpečení, která na Liberecku ruší čtyři pobočky – ve Frýdlantu, Želeném Brodu, Tanvaldu a Lomnici. Mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová to zdůvodňuje technickými problémy. Zavedený počítačový systém se totiž nepoužívá a žádosti o důchod se píší na psacím stroji. Zavedené počítačové on linové linky není údajně možné používat, protože to odporuje ochraně osobních dat klientů.

Starosta Frýdlantu Dan Ramzer se pokoušel situaci řešit, ale Správa sociálního zabezpečení by plně vybavenou pobočku provozovala jen tehdy, pokud by provoz speciálních chráněných linek hradila radnice. Čtvrt milionu korun však frýdlantská samospráva nemůže uvolnit. Žadatelům o důchod a dalším klientům Správy sociálního zabezpečení tak nezbývá nic jiného, než zajet do krajského města. Problémem však zůstává špatná dopravní dostupnost. Většinou jsou k dispozici za celý den pouze dva spoje.

Obyvatelé Frýdlatska jsou vzniklou situací zklamáni a děsí je skutečnost, že většina státních orgánů jejich region opouští. „Místo toho, aby se státní správa k občanům přibližovala, tak se od nich vzdaluje,” konstatuje starosta Frýdlantu. Starostové postiženého regionu se však nechtějí vzdát a dohodli se o společném postupu, jak těmto trendům zabránit.