Dostane lyžařský areál v Liberci další dotaci?

Liberec - Liberecká radnice žádá vládu o 800 milionů korun. Má jít o další dotaci na přípravy mistrovství světa v klasickém lyžování, které se bude v Liberci konat za 2 roky. Členové organizačního výboru říkají, že se peníze vrátí. Šampionát by měl podle nich vydělat 4 miliardy.

Výstavba domů pro ubytování národních týmů, vznik sportovní vesnice a posílení bezpečnosti - to vše přijde na více než tři čtvrtě miliardy Kč. Město žádá o peníze vládu. „My v podstatě nepřicházíme s ničím novým, my jsme vládu historicky už žádali o příspěvek, který se pohyboval v podobné výši, na jakou se teď dostáváme, když to sečteme,” říká k tomu Kateřina Nyčová, generální sekretářka Organizačního výboru Liberec 2000.

Podle organizátorů se však šampionát i přes vysoké investice vyplatí. Očekávaných 300 tisíc zahraničních turistů má během závodů utratit okolo 2 miliard Kč. Pokud se k tomu připočtou i příjmy z reklam či z televizních zpráv, mohla by se podle finančního ředitele organizačního výboru Martina Ditricha částka vyšplhat až na jednou tolik, tedy zhruba čtyři miliardy.

Kromě peněz komplikuje přípravy také časový plán. Oba areály, běžecký ve Vesci i skokanský na Ještědu, totiž musejí být připravené už na letošní zimní sezónu. Podle libereckého primátora Jiřího Kittnera (ODS) je termín napjatý především u ještědského areálu. První závod světového poháru, který je jakousi generálkou na mistrovství, bude Ještěd hostit od 8. února. Radnice se obává, že dodavatelé mohou mít problém, aby vše stihli včas. Část nové tribuny se totiž ještě ani nezačala stavět a je celkem nasnadě, že bez diváků se, na rozdíl například od speciálního povrchu můstku, který lze položit i po generálce, světový pohár neobejde.