Nekvalitní voda v Orlíku turisty příliš neláká

Písecko - Návštěvníků Orlické přehrady rok od roku ubývá, na vině je nekvalitní voda. Svaz obcí regionu Písecko má v plánu vrátit přehradě i jejímu okolí ztracenou tvář. Projekt se jmenuje Orlicko čistější, k jeho realizaci však svazu chybí peníze. Spoléhá na evropské fondy.

Koncem sedmdesátých let patřila Orlická přehrada k nejnavštěvovanějším lokalitám. Léto tu trávili naši i zahraniční turisté, jejich zájem ale rok od roku upadá. To pociťují i podnikatelé. Ztrátu motivace podnikatelů potvrdil i ředitel Regionální rozvojové agentury Jiří Vlach. Hlavním důvodem je voda v Orlické přehradě.

„Kvalita vody v Orlíku a výskyt sinic se natolik zhoršil, že rekreační funkce by se převážila spíš na rybářskou,“ nechal se slyšet radní Jihočeského kraje Jiří Netík (KDU-ČSL). Největšími znečišťovateli vody jsou některé obce. Nemají doposud své čistírny odpadních vod, a tak přehradu nečistotami zásobuje Vltava, Lužnice, Otava i Nežárka. Jiří Netík dodal, že kraj v současné době počítá s penězi na projekt pro tyto obce.

Projekt Orlicko čistější má podle starosty Písku a předsedy SORP Miroslava Sládka (ODS) jediný cíl: „Vyčistit vody přehrady nejen z pohledu kvality vody, ale i z pohledu návratu turistů a rekreace na tomto území.“ Svaz obcí regionu Písecko už připravuje podklady. Peníze chce získat z evropských fondů. Koncem tohoto měsíce by jihočeští zastupitelé měli projednat žádost Svazu obcí regionu Písecko o peníze na zpracování projektové dokumentace.