Svitavská nemocnice nemá peníze na nové přístroje

Svitavy - Svitavská nemocnice potřebuje nutně peníze na nákup nových přístrojů, některé už dosloužily a lékaři se bez nich neobejdou. Nemocnici zřizuje kraj. Ten však nemá peníze, a proto nemocnice hledá pomoc u okolních měst.

Na obnovu přístrojů by nemocnice ve Svitavách potřebovala kolem 15 milionů korun ročně, má však pouze něco málo přes polovinu této částky. Pokud některý z přístrojů přestane fungovat, vznikne problém. Lékaři již museli pozastavit jednu z metod vyšetření srdce a dosloužil i ultrazvuk na operačním sále gynekologie. Ředitel svitavské nemocnice Pavel Havíř trvá na tom, že stav je skutečně akutní, přístroje jsou v havarijním stavu.

Obce Svitavy, Jevíčko a také Moravská Třebová už peníze přislíbily. V Moravské Třebové musí částku 800 tisíc korun ještě schválit zastupitelstvo a vedení města neskrývá rozladění ze situace, do které se nemocnice ve Svitavách dostala. Podle místostarosty města Miloše Izáka jde o určitý způsob vydírání. Města chtějí zachovat provoz svých nemocnic, proto je musí dotovat ze svých peněz.

Zřizovatelem nemocnice kraj se ale brání, do nemocnic prý investuje nemalé částky a krajská kasa není bezedná. Jak uvedl radní Pardubického kraje Josef Janeček, úřad zainvestoval nemocnici částkou 2 miliardy.

Ředitel svitavské nemocnice věří, že od okolních měst peníze na nové přístroje získá, jinou variantu si zatím připouští.