Moravské kraje se spojily kvůli své propagaci

Olomouc - K České republice patří kromě Prahy a Čech i Morava a Slezsko. Takový signál chtějí turistům z ciziny vyslat hejtmani Olomouckého, Moravskoslezského, Zlínského a Jihomoravského kraje. Smlouvu, kterou podepsali, se zavazují postupovat společně při rozvoji cestovního ruchu v regionu a společným marketingem přilákat více zahraničních turistů.

„Ve smlouvě je napsáno i to, že se pokusíme změnit propagaci Česka v zahraničí tak, aby se propagovaly regiony Praha, Čechy a Morava a Slezsko,“ sdělil hejtman Olomouckého kraje Ivan Koasatík. „Bohužel turista, který se podívá na Českou republiku, zná jenom Prahu a tím to končí. My si myslíme, že pokud turistu ulovíme na delší dobu, bude to dobré,“ doplňuje hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Moravští hejtmani tvrdí, že Česká republika je v zahraničí prezentována podle turistických regionů a cizincům jsou propagovány především cíle v Čechách. Česká centrála cestovního ruchu spojenectví čtyř krajů respektuje, i když má výhrady. „My jako CzechTourism bychom chtěli, aby všechny kraje spolu komunikovaly a v zahraničí vystupovaly jednotně,“ řekla tisková mluvčí Karin Neligová.

Podle hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka dokáže Morava své projekty propagovat sama. Výdaje na společnou propagaci všech čtyř krajů v zahraničí nebudou nijak přehnané. Kraje zároveň věří, že výsledek bude lepší, než kdyby vystupovaly samostatně.