Pěstitelům konopí z Domažlicka může hrozit až deset let vězení

Semošice (Domažlicko) - Domažlická policie obvinila dva muže, které zadržela v sobotu v nelegální velkopěstírně konopí v Semošicích u Horšovského Týna. Muži ve věku 32 a 42 let se budou zodpovídat z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, mohlo by jim hrozit až desetileté vězení. Velkopěstírna patří mezi největší, které se podařilo v domažlickém okrese v posledních letech objevit.

Pěstírnu odhalili celníci ze speciálního útvaru, kteří měli podezření, že objekt slouží jako sklad tabákových výrobků. Kriminalisté dnes konopí likvidovali, na místo se dostavili také majitelé budovy. Popřeli, že by o pěstírně věděli. Ani lidé z okolí údajně nic podezřelého nepozorovali.

„Napočítali jsme přesně 504 rostlin drogy ve výšce zhruba 12 centimetrů, 44 usušených kusů a v šesti boxech 612 sazenic,“ uvedla mluvčí. Svoji „živnost“ si Vietnamci zařídili v menší nenápadné hale o rozměrech zhruba 20 krát 15 metrů. Součástí byly dvě místnosti sloužící jako hlavní pěstírny. V nich měli obvinění nainstalovány speciální lampy a vzduchotechniku pro dostatečný přísun vzduchu. Součástí byly i dvě menší místnosti, kde nouzově přespávali.

Vloni se podařilo kriminalistům objevit marihuanu v poli. Přišlo se na ni ve chvíli, kdy rostlina přerůstala okolní kukuřici. Vietnamci prodávají drogy v hernách a barech, do nichž se nyní ve stále větší míře dostávají jako nájemci. Jen na domažlickém náměstí provozují Vietnamci nejméně deset takových zařízení. Podle kriminalistů se zabavená droga buď spálí, nebo bude předána zdravotníkům, kteří ji využijí. 

Národní protidrogová centrála (NPC) koncem května informovala o tom, že letos významně stoupl počet objevených hydroponních pěstíren konopí. Za necelých pět měsíců jich policisté nalezli přes 60, za celý loňský rok bylo zjištěno 34 pěstíren, tedy zhruba o polovinu méně. Drtivou většinu letos odhalených pěstíren podle NPC provozovali právě Vietnamci.