Praha 10 nechce alkohol v parcích a na veřejných prostranstvích

Praha - Radnice Prahy 10 se rozhodla přidat k dalším městským částím, kde je zákazané popíjení alkoholu v parcích, rušných ulicích a na dalších veřejných prostranstvích. Podle starosty Vladislava Lipovského (ODS) byl zatím podán návrh. O konečné podobě vyhlášky budou jednat městští zastupitelé v polovině června, měla by platit od července.

„Vzali jsme vyhlášku velmi zodpovědně a v postatě veškeré parky a veřejná prostranství v Praze 10 jsme doporučili do vyhlášky zařadit,“ uvedl Lipovský. Městská část tak požaduje zákaz konzumace alkoholických nápojů například na hřištích, parcích, rušných ulicích, zastávkách MHD a podobných místech, která lze snadno definovat.

Policie tak podle starosty bude mít další argument pro řešení problémů například s bezdomovci. Tajemník radnice Martin Slavík by uvítal zákaz pití alkoholu hlavně v okolí stanic metra. „To je asi největší problém. Kolem vestibulů se shromažďují živly popíjející a následně obtěžující,“ řekl Slavík.

Plošný zákaz není ze zákona možný, jednotlivá místa tak navrhují do vyhlášky radnice. Například Praha 1 si přeje, aby bylo pití alkoholických nápojů zapovězeno na Staroměstském náměstí, na Jungmannově náměstí, na Uhelném trhu, na Havelském náměstí, u stanice metra Národní a na Kampě. Zákaz by se měl rozšířit i na aplikaci zakázaných drog.

V Praze 2 bude zakázáno pití alkoholu na veřejnosti na Karlově a Tylově náměstí. Podle návrhu vinohradské radnice by měl stejný zákaz platit také v Trojické ulici od nábřeží k ulici Na Slovanech v ulici Na Rybníčku od hřiště po Štěpánskou. Smíchovská radnice chce do vyhlášky zahrnout řadu míst v Praze 5. V návrhu pro magistrát jsou uvedeny parky a dětská hřiště, ale i pěší zóna Anděl. Popíjení by mělo být zapovězeno také v obchodních centrech Nový Smíchov a Nové Butovice v Radlické ulici.

V současné době platí zákaz pití alkoholu například v Ústí nad Labem. Za jeho porušení může policie uložit pokutu až 1000 korun. Ústavní soud dříve podobné normy rušil. Ministerstvo vnitra ale vyhlášku letos posvětilo a oznámilo, že ji nebude pozastavovat ani zpochybňovat.