V brněnské zoo se podařilo odchovat vzácná mláďata vlka arktického

Brno - Brněnská zoo slaví po narození dvojčat ledního medvěda další úspěch. Před pěti týdny se zde narodila dvojčata vlka arktického. Štěňata se o uplynulém víkendu poprvé prošla po výběhu. Jejich matka si v expozici vytvořila doupě, v němž přivedla potomky na svět, aniž o tom chovatelé věděli. Vlčata jsou prvními vlky arktickými, které se v Česku podařilo odchovat. Podle ředitele brněnské zahrady Martina Hovorky se to Evropě zdařilo jen v několika málo zahradách.

Expozice arktických vlků je jednou z nejatraktivnějších v brněnské zoo. Je v ní vodopád s jezírkem a vlky lze pozorovat i z dřevěného srubu, který je kopií objektu kanadských indiánů z kmene Haida. Členitý terén navíc šelmám nabízí dobré útočiště.

Domovem vlka arktického je tundra Severní Ameriky. Brněnská zoo je začala chovat před časem poté, co získala samce ze Zoo Sóstó v maďarském městě Nyíregyháza a dvě samice ze Zoo Amnéville ve Francii. Zatím se neví, zda je matkou mláďat vlčice Alex nebo Claire. O nové přírůstky totiž pečují obě.

Aby měly vlčice ideální podmíky pro odchov potomků, vytvořila jim zoo brloh. Vlčice si ale u pařezu nedalekého stromu vyhrabaly vlastní doupě. Chovatelé netušili, že v něm jsou mláďata, dokud se vlčata nyní neobjevila v expozici.

„Samozřejmě nás to překvapilo a udělalo nám to radost,“ uvedl Hovorka. Vedení zahrady nyní bude uvažovat o zřízení on-line kamery, kterou by zájemci mohli sledovat vlky na www.zoobrno.cz.

V uplynulých měsících se staly velkou atrakcí zoo dvojčata ledního medvěda Bill a Tom. Návštěvnost zahrady se po jejich narození zdvojnásobila. Hovorka předpokládá, že zájem o zoo bude po narození dvojčat arktického vlka ještě vyšší.