Bude na karlovarskou základní školu dohlížet Národní garda?

Karlovy Vary - S hlídkami, které se chystají dohlížet na děti před drahovickou základní školou v Karlových Varech, nesouhlasí úplně každý. Například podle tamního romského občanského sdružení návštěvy gardistů ve městě spíš šíří napětí. Zástupci Národní gardy, kterou pomohla založit Národní strana, ovšem tvrdí, že se nezaměřují na Romy, ale na ochranu všech šikanovaných dětí bez rozdílu.

Pokud nepřestanou útoky na žáky základní školy v Drahovicích, pošleme před školu vlastní hlídky - tak se shodli zástupci Národní gardy při poslední návštěvě v Karlových Varech. Tehdy také navštívili nejméně dvě převážně romské ubytovny. Ladislav Bílý, předseda Romského občanského sdružení Karlovy Vary, sdělil, že tato situace vyvolává zlo a nepokoj.

„Naše činnost rozhodně není zaměřená proti Romům. Činnost bude zaměřena proti těm, co ohrožují naše děti,“ ujistil náčelník krušnohorské divize národní gardy Martin Novotný. Kdo před školou žáky šikanuje, ředitelka drahovické základní školy Monika Preňková neví. Odhaduje ale, že nepříjemné zkušenosti může mít až polovina žáků.

Zástupci romského sdružení tvrdí, že v jednom z případů před školou skutečně útočily romské děti. Podle organizace ale není fér, aby teď byly všechny problémy připisovány Romům. Terénní pracovník romského občanského sdružení Stanislav Sivák se nechal slyšet, že byl svědkem šikany, ale že šlo o malé děti a tedy dětskou hloupost.