Dohoda o obchvatu v České Skalici je před podpisem

Česká Skalice - Obyvatelé České Skalice mají naději, že se do konce letošního roku dočkají dokončení obchvatu města. Ve městě se o tom diskutuje již 12 let, uprostřed trasy obchvatu totiž stojí sběrné suroviny soukromých majitelů. Nyní už je podle ministerstva dopravy smlouva s nimi před podpisem.

Přestože je obchvat České Skalice už dva roky takřka hotový, pro řidiče, kteří jedou na Náchod nebo z opačné strany, je stavba k ničemu. Na tři sta osmdesáti metrech ji přerušují sběrné suroviny rodiny Jirouškových, se kterými se stát neúspěšně dohaduje dvanáct let. Nyní však, jak potvrdil mluvčí Ministerstvo dopravy ČR Karel Hanzelka, došlo k obratu. Smlouva o dohodě je před podpisem, jednání se chýlí k závěru. Poslankyně PSP ČR Zdeňka Horníková doplnila, že smlouva by podle předpokladu mohla být podepsána do dvou týdnů. To je pro starostu České Skalice Tomáše Hubku nádherná zpráva. Zůstává sice při zemi, ale věří, že k dohodě dojde. Majitelé sporného pozemku a sběrných surovin Jirouškovi rozhovor před kamerou odmítají, odkazují na rodinného právníka Petra Šťovíčka. Ten posun v jednání potvrdil, o termínech však mluvit nechce: „Je pozitivní, že byl stanoven konkrétní termín. Hotový parafovaný návrh smlouvy však na stole neleží." Obyvatelé České Skalice zůstávají skeptičtí, podle Jaroslava Andrese ze sdružení Za obchvat k podpisu do dvou týdnů nedojde.

Za jakých podmínek by měl stát pozemek pro dostavbu obchvatu získat, zatím ministerstvo i Jirouškovi tají. Smlouvu zveřejní až po podpisu.