Jindřichohradecká úzkokolejka nabízí odměnu za dopadení zloděje

Jindřichův Hradec - Jindřichohradecká úzkokolejka se potýká se zloději železa. Dnes pracovníci dráhy zjistili už třetí krádež kolejových spojek od konce května. První přitom odhalili těsně před odjezdem vlaku s dětmi a jejich rodiči. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení. Vedení dráhy se nyní rozhodlo vypsat na dopadení zlodějů odměnu 20 000 korun.

„Krádeže šrotu jsou v téhle republice běžnou záležitostí a stává se, že nám mizí materiál při opravě či někde uložený. Ale nikdy si nikdo netroufl rozebírat železnici, po které jezdí osobní vlaky,“ zdůraznil ředitel Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) Jan Šatava. Podle něj podobný případ nezaznamenaly ani České dráhy. Zloději už odnesli kolem 1,5 tuny kolejových spojek za zhruba 60 000 korun. Materiální hodnota je ale proti ohrožení cestujících zanedbatelná, dodal ředitel.

Případy jsou výjimečné i podle policie. Z původní krádeže po posudku Drážní inspekce rozšířila kvalifikaci i na obecné ohrožení. „Že se rozebírají i koleje je novinka. Stoupá troufalost a také hloupost pachatelů,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Dodal, že zloději si zřejmě neuvědomují, že jim za obecné ohrožení hrozí až osm let vězení.

Kontrol je málo, vlaků hodně 

Šatava vysvětlil, že na větší kontroly tratí, které měří 80 kilometrů na území dvou okresů, nemá JHMD dostatek zaměstnanců. Osobní vlaky přitom denně přepravují cestující do práce a děti do školy. „V současné době jezdí každodenně na trati do Nové Bystřice šest osobních vlaků, na trati do Obrataně v poškozeném úseku dokonce 18 vlaků, o mimořádných turistických vlacích nemluvě,“ uvedl Šatava. Rozebrání kolejových spojek navíc zcela jistě způsobí vykolejení vlaku, protože se tím naruší stabilita kolejí.

Kvůli nebezpečnosti případu vypsaly Jindřichohradecké místní dráhy odměnu 20 000 korun. Vyplatí ji tomu, kdo poskytne policii nebo provozovateli dráhy informace, díky kterým se podaří dopadnout pachatele.