V Olomouci našli ukradený barokní relikviář

Olomouc - Policistům se podařilo vypátrat barokní relikviář ukradený z druhého nejstaršího olomouckého kostela svatého Mořice. Zadržet zloděje pomohly záběry z bezpečnostních kamer. Relikviář se ale na své původní místo hned tak nevrátí. Nejdříve se dostane do rukou restaurátorů, protože zloděj památku značně poničil.

Pozůstatky svatého Mořice v bohatě zdobené schránce ukradl pravděpodobně psychicky nemocný člověk. Využil chvíle, kdy se v kostele uklízelo, relikviář vzal pod paží a z kostela jednoduše odešel. Nikoho z kolemjdoucích nenapadlo, že muž nese relikviář v hodnotě nejméně 140 tisíc korun.

Před krádežemi v kostelech už dnes nechrání svatostánky jen mříže v oknech, ale také kamery. Přesto se zlodějům neubrání. Podle faráře Františka Hanáčka se běžně ztrácejí především květiny, sochy a další dekorační předměty.

Relikviář se zatím na své místo nevrátí. Kvůli obavám z dalšího případného ukradení poputuje do depozitáře, společně s dalšími vzácnými kousky, které by někdo mohl z kostela snadno odnést.