Při stavbě ústecké třídírny pošty zmizelo 100 milionů korun

Praha - Při výstavbě třídírny České pošty v Ústí nad Labem se ztratilo 100 milionů korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Znalci zjistili, že pro tuto částku neexistují přesvědčivé doklady. Není zcela jasné, na co ji vedení severočeské pobočky státní firmy při výstavbě použilo. Podle deníku navíc Ústečtí na stavbu za 600 milionů korun nevyhlásili výběrové řízení. Pošta již kvůli chybějícím penězům podala trestní oznámení na neznámého pachatele a propustila ředitele ústecké pobočky.

Česká pošta začala se stavbou gigantické budovy pro třídění zásilek už v roce 2003. Dosud při její výstavbě utratila 320 milionů korun. Znalecký posudek o účelnosti vynakládání peněz na stavbu si pražská centrála firmy nechala vypracovat v loňském roce. 

Podle MfD mohou peníte chybět, protože zakázka byla nadhodnocená, nebo je někdo zpronevěřil či spáchal jiný podvod. „Ten ale bude velmi obtížně odhalitelný a dohledatelný,“ řekl deníku mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Firma zatím stavbu kvůli vyšetřování zastavila, ale ráda by ji dokončila. 

Mrháním penězi při stavbě ústecké poštovní třídírny se zabýval i Nejvyšší
kontrolní úřad (NKÚ). "Kontrolu v České poště jsme skutečně dělali a
objevili jsme nesrovnalosti. Zprávu se chystáme zveřejnit v příštích
dnech," řekla MfD mluvčí NKÚ Radka Burketová.