Rekordní setkání mažoretek v Hodoníně

Hodonín - Novým zápisem do Guinessovy knihy rekordů se mohou pochlubit mažoretky. V Hodoníně se jich totiž sešel na jednom místě dosud nevídaný počet a starý třebíčský rekord z roku 2001 byl překonán.

Pravidelné setkání mažoretek pořádají v Hodoníně už od roku 2004. Vždy se však jednalo „pouze” o přehlídku různých souborů z blízkého i širokého okolí. I dnes mažoretky pochopitelně ukazovaly na veřejnosti své nacvičené sestavy, ale zároveň se připravovaly na zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Finanční výpomoc poskytlo organizátorům město. „Samozřejmě jim dáváme prostor, aby se zviditelňovaly na různých městských aktivitách, je to jakýsi způsob popularity a na druhé straně jsme na ně hrdí všichni, protože jim to jde,” pochvaluje si spolupráci s mažoretkami místostarosta Milana Gagová.

Mezi mažoretkami bylo možné nalézt všechny generace. Nejmladší účastnici byly tři roky, nejstarší pak o osmdesát osm let více. Právě seniorky si toto setkání dosyta užily. „Dává nám to elixír do života a radost,” shodují se.

Podmínky pro úspěšné zapsání do Guinesovy knihy rekordů byly jednoduché – na jednom místě se muselo shromáždit více než 84 mažoretek, což je 6 let starý rekord z Třebíče, a minutu a půl tam předvádět předem naučenou sestavu. V Hodoníně překonaly dosavadní rekord mnohonásobně.

„Dne 9. 6. 2007 se Hodonín stal rekordním městem, v 13:50 byl pokořen stávající český rekord Třebíče v počtu mažoretek, které uskutečnily pódiovou skladbu a byl překonán v počtu 751 aktivních mažoretek,” zněla oficiální informace z úst komisař agentury Dobrý den Michala Jurečky.”