Písek ožil městskými slavnostmi

Písek - Centrum Písku dnes ožilo obnovenými městskými slavnostmi. Výstřelem z mušket je zahájil regiment Marie Terezie. Pravidelné oslavy, tu probíhají už od roku 1743, kdy se císařovna po své pražské korunovaci přes město vracela zpět do Vídně.

Obnovené slavnosti mají do města přilákat nové návštěvníky a pobavit místní občany. Těšit se z nich ale nemohli lidé ve druhé polovině dvacátého století. „Slavnosti se pořádaly se průběžně nebo plynule až do 2. světové války,” vysvětluje Tereza Kolbeková z Centra kultury v Písku. Novodobá historie se začala psát před patnácti lety, kdy tu tradici městských slavností obnovili. „První ročník byl v roce 1992 k výročí 850 let města Písku,” dodává dramaturgyně Divadla F. Šrámka Iveta Hodoušová.

Vedle historických představení patří mezi letošní lákadla bezesporu zpřístupnění vzácné opony v místním divadle. „V divadle Fráni Šrámka najdete historickou oponu, která byla poprvé vyvěšena v roce 1902,” láká návštěvníky Kolbveková.

Zatímco obchodníci si v místech, kde se slavnosti konají, pochvalují vyšší tržby, mají slavnosti i stinné stránky. Kromě četných uzavírek v centru a jeho okolí je to i zvýšený počet kapesních krádeží. Policisté i městští strážníci jsou v pohotovosti. „My i policie České republiky v těchto dnech posilujeme hlídky,” dodává tiskový mluvčí Městské policie Jaroslav Rapan.

Místní lidé se shodují v tom, že rok od roku jsou městské slavnosti kvalitnější. O to víc ale stojí. Letošní ročník přijde město na téměř dva miliony korun.

Organizátoři předpokládají, že letošní patnáctý ročník městských slavností navštíví více než třicet tisíc lidí.