Karlovarská nemocnice bojuje s neplatiči regulačních poplatků

Karlovy Vary - Se zavedením poplatků ve zdravotnictví stoupá i počet neplatičů. Například Krajské nemocnici v Karlových Varech dluží lidé za povinné poplatky již více než půl milionu korun, a tato částka dále narůstá. Podle ekonomů nemocnice by mohla dlužná částka na konci roku přesáhnout dva miliony korun. Vedení proto začne v brzké době dluhy vymáhat - upomínkové dopisy začnou právníci nemocnice rozesílat dlužníkům nejpozději v srpnu.

Lidé, kteří podepsali dlužní úpis a nezaplatili za návštěvu u lékaře nebo pobyt v nemocnici, nejprve dostanou písemnou upomínku. Pak už hrozí neplatičům exekuce. Dlužník zaplatí nejen dlužnou částku, ale i výdaje za celé řízení. „Náklady na exekuci mnohdy až několikanásobně převyšují původní pohledávku,“ říká ekonomický náměstek Karlovarské krajské nemocnice Jiří Fojtík.

Personál nemocnice vyjadřuje pochyby o sociální nouzi mnohých pacientů. Vrchní sestra nemocnice je přesvědčená, že většina dlužníků peníze má a neplatí úmyslně. Existují ale i výjimky. „Setkáváme se i s lidmi, kteří jsou sociálně slabší, a když jsou delší dobu hospitalizováni, tak na to nemají,“ říká vrchní sestra karlovarské nemocnice Hana Klusáčková.   

Takových lidí je ale málo. Ti by měli požádat o pomoc sociální odbor městského úřadu. „Jestliže jsou na tom někteří pacienti opravdu tak špatně, že nemohou tuto částku zaplatit, měli by spadat do hmotné nouze, a pak jsou od všech poplatků osvobozeni,“ radí mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.