V Praze budou další bezpečnostní kamery

Praha - Policisté a strážníci budou moci lépe dohlížet na dění v hlavním městě. Magistrát chce letos, hlavně do okrajových částí Prahy, nainstalovat dalších třicet bezpečnostních kamer, na které už má v rozpočtu vyčleněno 60 milionů korun. Radní občany ubezpečují, že záznamy nemohou být zneužity. Podle náměstka primátora Rudolfa Blažka počet případů, k jejichž vyšetřování policie záběry využívá, neustále roste. Systém má ale i řadu kritiků. Lidem vadí zásahy do soukromí a nejasnost dalšího osudu získaných informací.

V Praze je nyní 570 bezpečnostních kamer, záběry se archivují měsíc. Podle publicisty Martina Fendrycha se ale jedná o zásah do soukromí. „Nevíte ani, co se s tou nahrávkou později děje,“ dodal. Náměstek ředitele strážníků Ludvík Klema ujišťuje, že se k informacích dostanou jen proškolení policisté, kteří jsou vázáni mlčenlivostí: „Obrázky nelze vypálit a přenést jinam. Nebyl prokázán jediný případ neoprávněného nakládání se záběry.“  

Záběry z kamer pomohly v loňském roce při objasňování 4 320 případů.  Podle Fendrycha ovšem nikde není vidět, že by se kriminalita snižovala. Drobná majetková kriminalita má navíc velmi nízkou objasněnost. Vzniká tak otázka, do jaké míry je kamerový systém účinný.

„Jen za posledních pět měsíců klesla kriminalita o 12 procent,“ oponoval Blažek. Počet kriminálních činů například podstatně klesl v místech, na kterých jsou kamery umístěny. „Kamery umísťujeme pouze na základě doporučení policie. Jedná se o místa, kde je zvýšená kriminalita. Policie na základě snímků z kamer ihned zasahuje,“ dodal Blažek.

Kamery nechrání pouze bezpečnost občanů, ale i památky. Pokud například někdo poleze na sochy na Karlově mostě, strážníci se to díky elektronickému zařízení hned dozvědí a zasáhnou. Jen za letošních prvních pět měsíců to bylo 585 případů. Podobně jsou chráněny i pomníky svatého Václava, Jana Husa, Josefa Jungmanna a Jana Nepomuckého a studna na Malostranském náměstí.

Kamery chybí hlavně na velkých sídlištích 

Žádosti o umístění kamer se neustále množí. Magistrát nyní eviduje 150 žádostí. Nová zařízení budou například ve Vodičkově ulici, na Prokopově náměstí a v Argentinské a Janouchově ulici. Další čtyři dostane Karlův most. Vrchlického sady budou hlídat dvě zařízení.

Dosud dalo město za instalace a provoz kamer asi 600 milionů korun. „Nemáme ambici dát kameru na každý roh,“ zdůraznil Blažek. Měly by přibýt hlavně na velkých sídlištích, kde je jich poměrně malý počet a kde se často kradou automobily.

V metropoli jsou i radarové kamery, které měří rychlost projíždějících vozidel. Od podzimu je bude moci policie využívat také pro odhalování kradených automobilů. Značky projíždějících vozidel se budou automaticky porovnávat s databází odcizených vozů. Systém se nyní testuje.