Ministerstvo blokuje výstavbu v Mikulovicích, chce lokalitu prohlásit za památku

Mikulovice (Pardubicko) - Majitelé desítek parcel v Mikulovicích na Pardubicku se zlobí. Ministerstvo kultury chce kvůli archeologickým nálezům lokalitu prohlásit za památku. Řízení trvá již přes půl roku a lidé nemohou na pozemcích začít stavět, přestože to územní plán povoluje. Může být ale hůř: po vyhlášení památky vlastníkům hrozí, že nepůjde pouze o zdržení, ale o výrazné omezení výstavby. Pokud ministerstvo kultury vyhlásí lokalitu památkou, budou někteří vlastníci chtít rozhodnutí zrušit u soudu.

Zahnali nás do kouta, říkají majitelé 47 parcel v Mikulovicích. Mají na mysli archeology pardubického muzea, kteří tu provádějí průzkum, a ministerstvo kultury, které už od loňského prosince vede správní řízení a chce lokalitu kvůli nálezům prohlásit za památku. Kvůli zdlouhavosti řízení se majitelé parcel na státní správu zlobí, chtěli již dávno stavět.

Ministerstvo váhá, lokalita je totiž už sto let známá jako archeologické naleziště. Platný územní plán obce však stavbu domků povoluje, a proto si lidé parcely v dobré víře koupili. Podle Václava Průška ze Sdružení pro ekologii Mikulovice si lidé měli předem zjistit, zda v intravilánových plánech není zahrnut předpoklad významných archeologických památek.

Otázkou zůstává, proč začaly úřady komplikovat výstavbu domků těsně před zahájením, když s ní dříve souhlasily a proč mají nyní přednost archeologové. Jaroslav Rohlík z developerské firmy Miros potvrdil, že stavba je zdržena téměř o tři čtvrtě roku. Stavební společnost však podle mluvčího Ministerstva kultury Jana Cieslara, když pozemky rozprodávala, nenaplnila svoji povinnost ze zákona. Měla totiž podat ministerstvu informaci o tom, že parcely převádí na vlastníky.