V Českých Budějovicích lidé krmili Šrotozemšťana

České Budějovice - Nakrmte Šrotozemšťana! Takový je název akce, kterou chtějí zástupci neziskových organizací upozornit na to, že lidé v Česku téměř netřídí starý elektroodpad. Z vyřazených počítačů nebo kuchyňských spotřebičů teď vznikají sochy, první taková vyrostla na náměstí v Českých Budějovicích.

Celá akce má podle hlavní organizátorky Hany Ansorgové motivovat lidi k tomu, aby do sběrných dvorů vraceli stará a vysloužilá elektrická zařízení, která do popelnic nepatří. Jedná se totiž o problém, který je nutné řešit. Podle pořadatelů akce už sice mírně ubylo lidí, kteří se snaží dostat do popelnic a kontejnerů třeba staré ledničky, nebo pračky, stále však běžně vyhazují pokažené kuchyňské spotřebiče, nebo mobilní telefony.

František Tůma použil na stavbu českobudějovické sochy z elektroodpadu mimo jiné více jak třicet klávesnic a také velké množství základových desek a chladičů z počítačů. Mezi odevzdaným odpadem totiž dominovaly právě počítače, monitory, tiskárny a také mobilní telefony. Od krmení Šrotozemšťana si neziskové organizace slibují hlavně zvýšení odběru elektrošrotu. Podle směrnic Evropské komise by Česká republika měla do konce příštího roku zdvojnásobit množství odevzdaných starých přístrojů.

Akce Nakrmte Šrotozemšťana proběhla poprvé již vloni na podzim na pražském Andělu. Letos se uskuteční postupně ve všech krajských městech. Po Českých Budějovicích bude již příští týden následovat Hradec Králové, výstava soch se poté uskuteční koncem září v Praze.