Dočká se Jeseník heliportu?

Jeseník - Jeseník je jediným bývalým okresním městem v Olomouckém kraji, kterému chybí heliport. Zdravotní záchranáři volají po bezpečné přistávací ploše už několik let. Vrtulníky zatím totiž provizorně přistávají v areálu bývalých kasáren. To by se ale mělo příští rok změnit.

Plán postavit heliport společně s výcvikovým areálem vedle profesionálních hasičů brzdila dlouho vysoká cena pozemku. Nakonec se soukromý majitel s Olomouckým krajem dohodl, že prodá pouze část parcely.

Dřívější vedení města se zavázalo, že na koupi pozemku přispěje milionem korun. Takový slib se ale novým zastupitelům nezamlouvá a nabídli proto zdarma parcelu pro výstavbu heliportu jinde. Kraj ji však odmítl. „Protože je tam technika asi v hodnotě dva a půl milionu korun, tak kdyby se to postavilo na městském pozemku, tak by se musela zařídit hlídací služba, aby nedošlo k vandalismu nebo k zničení těchto věcí,” uvedl zdravotní rada Olomouckého kraje Václav Rýznar. „Na základě rozhodnutí rady dojde 14. června k revokaci původního usnesení, které říká, že město Jeseník má poskytnout milion korun na výkup pozemku na heliport,” dodává starosta Jeseníku Petr Procházka.

Pokud město kraji nepřispěje, výstavbu to neohrozí, soudí Rýznar. Je přesvědčený, že krajští radní i zastupitelé heliport podpoří. Stát má do šesti milionů korun. Zklamaní jsou ale jeseničtí hasiči. Jejich výcvikové centrum se prozatím odkládá. „V současné době to ještě není uzavřená věc, my stále jednáme s krajským úřadem o možnosti dokoupení plochy na výcvikové centrum pro hasiče, a když by to nebylo v letošním roce, doufám, že se to uskuteční příští rok,” řekl vedoucí oddělení integrovaného záchranného systému a služeb Jeseník Štefan Labaj.

Vrtulník přistává v Jeseníku průměrně šedesátkrát ročně, ale letů neustále přibývá. Nový heliport by ale nemusel sloužit jen zdravotním záchranářům. V případě živelných pohrom by jej mohla využít policie nebo armáda.