Šumavský park je pro turisty přístupný i po orkánu

Šumava - Šumava vstupuje do nejproblematičtější turistické sezóny ve své novodobé historii. Orkán Kyrill změnil hory k nepoznání a polomů je o třetinu víc, než se původně předpokládalo. Správa parku lidem přesto vzkazuje, ať přijedou, protože cesty jsou volné.

Otevření rozhledny na Poledníku symbolizuje začátek letní sezóny na Šumavě. Nikdo nepochybuje o tom, že ta letošní bude úplně jiná, protože stopy po Kyrilu jsou všudypřítomné a nepřehlédnutelné. Cestou z Poledníku na každém kroku turisté potkávají hromady dřeva. Podle odhadu strážce parku Václava Veselého se na cestách může vyskytovat až neuvěřitelných 900 kubíků dřeva a mimo cesty, které jsou pro turisty nedostupné, mohou být i větší.

Turistů je zatím na Šumavě nezvykle málo. Mezi lidmi se mluví o uzavřených cestách, ale opak je pravdou. Výletníci i cyklisté se podle správy parku dostanou prakticky všude. „Bude otevřeno 99 procent cest, jenom teď od 1. června je zprovozněno dalších 10 cest,” uvedl Radovan Holub, mluvčí Národního parku Šumava.

Turistů ubývá a cyklistů přibývá, již nyní tvoří téměř 70 procent ze všech návštěvníků parku. Přizpůsobuje se tomu i Špičácký areál, novou lanovku chce pouštět i přes léto. Za čtrnáct dní začne vyvážet cyklisty na vrchol Špičáku, aby si mohli vychutnat adrenalinový sjezd. Jak uvedl Václav Kasík ze sportovního areálu Špičák, freeridová trať bude obsahovat klopené zatáčky i malé skoky.