V Hradci Králové vypukl spor kvůli modernizaci Benešovy třídy

Hradec Králové - Radní v Hradci Králové chtějí zmodernizovat Benešovu třídu, která je jedním z mnoha českých pomníků socialistické architektury a už také vybrali nejvhodnější studii. Zapomněli se ale zeptat na názor občanů. Na postup města si stěžují také sdružení, která vypracovávala návrhy projektu.

Postup radních kritizuje také hlavní architekt města Petr Bruna: „Mně připadá osobně poněkud nešťastné, že rozhodnutí, byť předběžné, proniklo na veřejnost, že se jím zabývala rada dříve, než byly tyto návrhy projednány ve Výboru pro územní plánování a s veřejností.” Náměstek primátora Josef Malíř ale pokládá postup radnice za normální. Radní, z nichž ani jeden na Benešově třídě nebydlí, vybírali z trojice návrhů. Zvítězilo sdružení Zadrobílek - Pur. Z rozsáhlé třídy na osmi hektarech tak vznikne zóna zeleně. Město za realizaci projektu zaplatí půl miliardy.

Postup radnice překvapil také autory vybrané studie. Jeden z nich – Pavel Zadrobílek – však věří, že nedostatky v postupu je možné dohnat. Neúspěšní kandidáti jsou ale dotčeni. Město je totiž nevyzvalo k podávání projektů. Hlásili se sami, když se o tom náhodou dověděli. Podle spoluautora jedné z konkurenčních studií Karla Plocka je svým postupem město nutí, aby pracovali jinde. V tomto bodě však město omlouvá hlavní architekt Bruna. Zdůrazňuje, že není možné vyzvat všechny firmy, aby podávaly své návrhy.

Královehradecká radnice se rozhodla situaci zachránit alespoň částečně. Chce, aby se k návrhům vyjádřila veřejnost. Do prázdnin tedy budou moci vyslovit svůj názor ti, kterých se přestavba Benešovy třídy týká nejvíc: občané, kteří tu žijí.