Ministerstvo zdravotnictví připravuje nová výjezdová stanoviště záchranné služby

Luby (Karlovarsko) - Ministerstvo zdravotnictví připravuje nový zákon o záchranné službě, jeho součástí bude i seznam nových výjezdových stanovišť. Jde o velké investice a v Karlovarském kraji by se přitom budovat nemuselo. Situaci by mohla vyřešit dohoda s Němci o přejezdu sanitek přes jejich území. Problém je třeba řešit rychle.

V Karlovarském kraji je jediná oblast, kam sanitky nedojedou v zákonem stanoveném čase patnácti minut. Lidé s vážnými zdravotními problémy v okolí Lubů na Chebsku se tak včasné pomoci někdy dočkat nemusí. Mluvčí RZS Karlovarského kraje Lukáš Hutta uvedl, že do oblasti Lubska dojedou sanitky asi za devatenáct minut, ale starosta obce Luby Karel Kubeš si myslí, že v některých případech hraje i 10 minut důležitou roli. Kraj už roky usiluje o to, aby do Lubů jezdily sanitky z Aše nejkratší cestou přes Německo, byly by v Lubech podstatně dříve. Němci však v Lázních Brambach houkající sanitky nechtějí a krajský radní pro oblast zdravotnictví Jiří Mutinský se příliš nediví, takový postoj mu připadá celkem pochopitelný.

Ministerstvo zdravotnictví mezitím zmapovalo riziková místa a do tří let chce postavit více než 40 nových stanovišť záchranných služeb, s jedním se počítá i v Lubech. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Tomáš Cikrt podotkl, že situaci bude ministerstvo konzultovat i s kraji. Jde i o peníze, jedno výjezdní místo přijde cca na 5 miliónů korun, radní Mutinský předpokládá problémy i z hlediska provozních nákladů a personálního vybavení.

Luby čekají na dostatečně rychlou zdravotní pomoc již téměř 20 let. Starosta doufá, že nový zákon o záchranné službě situaci konečně vyřeší.