Vojenské cvičení v Darkovičkách

Severní Morava - Ukázky dobývání pohraniční pevnosti a představení nejmodernějších zbraní Armády České republiky. To vše bylo k vidění v Darkovičkách na Hlučínsku. Milovníkům vojenské historie je předvedli vojáci. Právě před 69 lety se do bunkrů přesouvala tehdejší československá armáda.

Pevnost v Darkovičkách byla součástí opevnění československých hranic. Právě na něj spoléhala strategie československé armády v meziválečném období. Vojáci veřejnosti předvedli dobývání a obranu této pevnosti podle vojenské praxe tak, jak mohla proběhnout, kdyby se Československo bránilo rozšiřující se nacistické říši v roce 1938.

„Vzpomínám na dobu mobilizace, když jsem byl jako mladý stíhací pilot nasazen do dvou akcí,” říká bývalý pilot 310. stíhací perutě RAF Zdeněk Škarvada. „Já si myslím, že by Hitler přes ty pevnosti nepřešel,” dodává další veterán 2. světové války Miroslav Frost.

Nechyběly ukázky současné vojenské techniky a taktiky boje. Například prostějovští výsadkáři předvedli dobývání nepřátelského tábora. „Je potřeba, aby tyto akce probíhaly i nadále a připomínaly především pro mladou generaci to, co bylo historií Československé republiky,” vysvětluje náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek.

Betonové monumenty, které se před válkou stavěly na severní hranici tehdejšího Československa, se nakonec staly úkrytem německých vojáků, kteří je použili při snaze zastavit postupující Rudou armádu.