Hradec Králové opět přivítá leteckou přehlídku

Hradec Králové - Celou sobotu a neděli bude královéhradecké letiště patřit velké letecké přehlídce International Flying Display (IFD). Kromě účasti české armády, která představí třeba stíhačky JAS-39 Gripen, se mohou návštěvníci těšit i na akrobatické kousky zahraničních pilotů.

Velká letecká přehlídka se na letiště v Hradci Králové vrací po šesti letech. V devadesátých letech tu vznikl největší český letecký festival Czech International Air Fest (CIAF). Ten však po roce 2000 přesídlil do Brna. Obě přehlídky pořádá stejná agentura, která si chce vyzkoušet, zda by se největší letecká přehlídka CIAF nemohla přesunout z Brna zpět do Hradce Králové.

„Město by bylo velmi rádo, kdyby se podobný podnik do Hradce Králové vrátil. A to nejlépe už v příštím roce. Jednání s pořadateli i s Jihomoravským krajem probíhají od loňska,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Hradec Králové Václav Svoboda. Město Hradec Králové převzalo letiště od armády v roce 2003.

Největší hvězdou přehlídky bude maďarský akrobat Peter Besenyei, který je odborníky považován za jednoho ze tří nejlepších akrobatických pilotů na světě. Z Francie přiletí Brightling Jet Team, jenž létá na strojích L39 Albatros, Slovensko budou reprezentovat Očovski Bačovia, kteří létají na bezmotorových strojích L13 Blaník, přičemž na obloze vykreslují nádherné formace.

Českou armádu budou kromě stíhaček JAS-39 Gripen reprezentovat také bitevníky L159, v neděli přijdou na řadu i bitevní vrtulníky.

Přehlídka se koná v sobotu a neděli od 11 do 17 hodin. Akce bude zároveň první zátěžovou zkouškou pro majitele areálu, kde je jinak poklidný provoz. Letiště totiž zatím odbaví denně 2 až 3 lety ze zemí schengenského prostoru.

  • Akrobatická letecká přehlídka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/268/26782.jpg
  • Policejní vrtulník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/268/26781.jpg