Hejtmani opustí vodohospodářskou komisi, prý neřeší jejich návrhy

Ústí nad Labem - Hejtmani se již nebudou účastnit jednání komise vytvořené při ministerstvu životního prostředí. Ta měla vyřešit problém, jak dostát závazkům vůči Evropské unii, které se týkaly čištění odpadních vod. Novinářům to řekl předseda Rady Asociace krajů ČR v Ústí nad Labem a zároveň moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský.

Komise doposud neakceptovala jediný návrh, který hejtmani předložili, a svoji účast tak někteří označili za zástěrku, aby se mohlo tvrdit, že problém s nimi byl projednaný.

Česká republika se v Bruselu zavázala, že do roku 2010 bude čistit odpadní vody ve všech obcích, které mají více než 2000 obyvatel. Podle libereckého hejtmana Petra Skokana, který má problematiku v asociaci na starosti, tento závazek znamená investovat do roku 2010 do stavby kanalizací a čistíren odpadních vod zhruba 90 miliard korun. Peníze však budou muset investovat obce, nikoli stát, jenž závazek podepsal. Pokud obce závazek nesplní, hrozí jim údajně až milionové pokuty. „Pokuty jim nebude paradoxně udělovat Brusel, ale naše státní orgány,“ prohlásil Skokan.

Na čistírny odpadních vod není podle hejtmanů dostatek peněz ani v evropských fondech, ze kterých lze na tuto problematiku vyčerpat skoro 19 miliard korun. Navrhli proto, aby stát vytvořil národní fond, z něhož by doplatil peníze, které se neseženou z evropských dotací nebo je nepokryjí výnosy z vodného a stočného. Podle Skokana zatím na zmíněný návrh ministr životního prostředí Martin Bursík neodpověděl. V týdeníku Euro pouze uvedl, že žádný takový návrh vládě nepředloží.

Hejtmani upozornili na to, že mnohé regiony ani na evropské dotace dosáhnout nemohou. Má se to týkat území, kde žijí asi tři miliony obyvatel. Jedním z nich je Praha, která by potřebovala zhruba deset miliard korun.