Životy pacientů v karlovarské nemocnici ohrozil výpadek elektřiny

Karlovy Vary - Přibližně dvě hodiny zůstala v noci na včerejšek bez proudu nemocnice v Karlových Varech. V přímém ohrožení života byli nejméně čtyři pacienti. Proč selhal nouzový agregát, který měl dodávat energii během výpadku elektrické sítě, vedení nemocnice zatím zjišťuje.

Nejhorší situace byla na anesteziologicko resuscitačním oddělení, kde se uprostřed noci zastavily všechny přístroje, které drží pacienty při životě. Zdravotníci i lékaři museli okamžitě ručně nahradit dýchací přístroje a zařízení na obnovu krve. Podle primáře anesteziologicko resuscitačního oddělení Romana Brázdila je oddělení na dodávce energie závislé, protože používá velké množství přístrojů. Když ty vypadly, byla situace skutečně kritická.

Podobné problémy vznikly i na oddělení intenzivní péče, kde zdravotní stav pacientů také hlídají elektronické přístroje. Lékařka jednotky intenzivní péče Tereza Igazová oceňuje práci tamních sester, které kontrolovaly životní funkce pacientů, jak mohly.

Ředitel nemocnice Jiří Štefan o vzniku situace řekl, že ve chvíli, kdy vypadla elektřina, samozřejmě automaticky naběhl náhradní agregát. Ten se ale po čtyřiceti pěti minutách porouchal. Důležitá oddělení ještě téměř hodinu napájel malý nouzový zdroj. Poté zhasla v nemocnici všechna světla a přístroje utichly.

Výpadek dodávky elektrické energie, který celý koloběh událostí nastartoval, způsobila porucha České přenosové soustavy. Mluvčí Českých energetických závodů Plzeň odůvodnil vznik poruchy takto: „Šlo pravděpodobně o vniknutí kuny do zařízení a ta šelma to zařízení zničila.”