Z královehradeckého magistrátu unikly delikátní informace

Hradec Králové - Vedení magistrátu v Hradci Králové si láme hlavu nad tím, kdo vynáší obsah elektronické pošty. Na veřejnosti se například objevil dopis, ve kterém náměstek primátora Martin Soukup (ODS) slibuje soukromé podnikatelce, že jí zajistí pronájem budovy bývalé školky, kterou přes protesty rodičů zrušil. To vše slibuje ještě před výběrovým řízením.

Sám Soukup k uniklému e-mailu, který značně zavání pohrdáním veřejným míněním, řekl: „V osobním styku mezi dvěma lidmi se nějakým způsobem komentuje, píše ledasco a nemyslím si, že bych to v tomto případě přehnal.”

Případ úniku pošty náměstka primátora ale není podle slov primátora Hradce Králové Otakara Diviška (ODS) první. Na veřejnost kdosi vynesl také citlivou korespondenci vedoucí odboru dopravy nebo chystaný projekt kamerového systému. Náměstek primátora Josef Malíř (VPM) k situaci uvedl, že pokud budou zaměstnanci vědět, že jejich poštu někdo čte, budou podvědomě volit opatrnější formulace.

Po pachateli uniku se zatím pátrá. V podezření je šest informatiků. Tajemník magistrátu Radek Baloun je ale obhajuje. Je prý velmi naivní myslet si, že mají na práci prohlížení cizích e-mailů. Na stranu informatiků se postavil také počítačový odborník Záviš Jirásek. Ten se nedomnívá, že by někdo z nich mohl informace vynést, protože se jedná o osoby intenzivně hlídané. Domnívá se spíše, že situaci způsobilo něčí osobní selhání.

Vlastimil Weiner