Ubytovny na Litvínovsku trápí neplatiči

Litvínov - Dvě litvínovské ubytovny pro sociálně slabé stojí na pokraji krachu. Bývalí i současní klienti jim dluží desítky tisíc korun. Provozovatelé ubytoven viní z existenčních problémů radnici. Ta peníze na bydlení vyplácí přímo problémovým nájemníkům, i když ji správci žádali, aby je posílala přímo ubytovnám.

Problém s neplatiči se objevil poté, co začal platit nový sociální zákon. Místostarosta Litvínova Martin Klika (ČSSD) ale zdůraznil, že provozovatelé ubytoven o změnách, které z něj vyplývají, včas věděli a mohli se na ně připravit. Vinu města kategoricky odmítá. Institut zvláštního příjemce nelze totiž aplikovat na všechny obyvatele ubytoven. Za problémy si provozovatelé podle jeho slov mohou sami, protože poskytli bydlení neplatičům nájemného vystěhovaným z městských bytů.

Situace ubytoven je nyní kritická. Provozovatelka zařízení v Litvínově – Janově uvedla, že organizace už nemá dostatek finančních prostředků na zaplacení za elektrickou energii, vodu a teplo. Proto žádala radnici alespoň o dotaci. Vedení města ale žádost zamítlo s odůvodněním, že sdružení je nové a s jeho fungováním nejsou zkušenosti. Provozovatel ubytovny v Meziboří u Litvínova Václav Fous naopak hrozí tím, že pokud se nebude radnice snažit situaci řešit, nechá veškeré neplatiče na konci května z ubytovny vystěhovat. O jejich zabezpečení se pak bude muset postarat město.