Charita Javorník bude muset omezit provoz

Javorník - Charita Javorník má obrovské potíže s penězi. Souvisejí s novým zákonem o sociálních službách, který změnil celý systém financování. Charita získala od státu o tři miliony korun méně, než požadovala a než nutně potřebuje ke svému fungování. Její vedení se proto obává, že bude muset zcela uzavřít domov pro seniory. Řada klientů, ale nemá kam jít.

Charita už výrazně omezila provoz svých chráněných dílen a propustila několik jejich zaměstnanců. Přesto jí ale na roční provoz stále chybí 2 miliony korun. Příspěvky klientů ztrátu nepokryjí. Ředitel Charity Javorník Robert Neugebauer zdůrazňuje, že už není, kde šetřit, protože organizace už nemá peníze ani na platy a platby za energie.

Po opakovaných prosbách získala javornická charita od státu dalších 130 tisíc korun na pečovatelskou službu, na kterou původně nedostala ani korunu. To však celý problém nevyřeší. O finanční pomoc proto požádala i Olomoucký kraj. Jeho vedení chce ale podle slov mluvčího kraje Tomáše Kocycha řešit situaci komplexně, protože očekává, že obdobné problémy bude mít více podobných zařízení na Olomoucku. Tato odpověď ředitele charity příliš neuklidnila. Již nyní by potřeboval vědět, zda má organizace začít uzavírat své projekty, nebo zda dostane nějaké další peníze.