Na stožárech vysokého napětí často chybí ochrany

Jaroměř - Přes dvě stě dravců a dalších ptáků ročně ošetří ochránci přírody v Záchranné stanici v Jaroměři. Mnozí mají popáleniny ze stožárů vysokého napětí. Ekologové proto stupňují tlak na energetiky, aby na stožáry nainstalovali ochrany. Přirozeným lákadlem pro ptáky totiž stožáry elektrického vedení zůstanou i nadále. Montér ČEZ Jiří Hrdinka k tomu říká: „Sedají tam dravci, potom hlavně čápi a volavky. Nejvíce se to projevuje tam, kde ptáci hnízdí.“

Místo zasažené elektrickým proudem ptáky svědí a oni si ho drásají. Poškozená tkáň poté nekrotizuje a odpadá. Když už popálenému ptáku není pomoci, musí se utratit. David Číp ze Záchranné stanice zvířat v Jaroměři dodává, že zranění ptáci se stále musejí na veřejnosti ukazovat, protože to je podle něj jediná možnost, jak donutit potřebné orgány, aby se pokračovalo v montování ochran. Ekologové by totiž rádi zažili rok, kdy nebudou muset ošetřit stovky zraněných dravců, jako v současnosti. Proto tlačí na energetiky: spěchejte s instalací ochrany před ptáky na stožárech.

Ochranu před sedáním ptáků na stožáry má v současné chvíli téměř deset procent sloupů vysokého napětí. Podle ekologů je to však stále málo. Mluvčí ČEZ Šárka Beránková osvětluje pozadí instalace ochran: „Ta území nám vytipovávají ornitologové, montujeme například hřebenové ochrany. Na nová a rekonstruovaná vedení pak montujeme konzole typu pařát. Do roku 2013 bychom v rámci celé České republiky měli investovat téměř 110 miliónů korun do ochran.” V Česku potom i tak zůstane ještě stále přes 700 tisíc nechráněných sloupů vedení vysokého napětí, nebezpečných pro ptáky.