V Protivíně mají první českou krokodýlí zoo

Písecko - Soukromý zemědělec a zároveň i chovatel Miroslav Procházka vybudoval v centru Protivína na Písecku první krokodýlí zoo v České republice. V Evropě zatím existují tři takové stanice. Uvnitř bývalé Schwarzenberské stodoly chová většinu druhů těchto obávaných predátorů, včetně těch nejohroženějších.

Kuba, Etna, Tichá - to jsou jména odpočívajících krokodýlů. Označení odpovídá stupni agresivity. Ošetřovatelé každé zvíře oslovují při krmení nebo čištění terárií. Majitel zoo začínal jako malý kluk v kroužku teraristů. První kajmany si pořídil před dvanácti lety, teď má 18 ze všech 23 druhů krokodýlů, které na světě existují. Stará se o 70 zvířat. Rodina si na jeho nebezpečně vyhlížející zálibu zvykla.

Miroslav Procházka se nechal slyšet, že dokonalejší tvor než krokodýl na planetě neexistuje. Svého největšího úspěchu chovatel dosáhl před třemi lety. Tehdy rozmnožil ohrožené krokodýly kubánské. „Takové projekty samozřejmě podporujeme, jsou nesmírně důležité pro zachování ohrožených druhů,“ sdělil zástupce světové komise na záchranu krokodýlů Ralf Sommerlad.