Ekologové vyzvali lidi z Plzeňska, aby doplnili hlukový plán ve městě

Plzeň - Plzeňské ekologické sdružení Děti Země protestuje proti návrhu akčního plánu, který má snížit hluk z automobilové dopravy v Plzeňském kraji. Považuje ho za nedostatečný a vyzývá veřejnost, aby ve stanovené lhůtě do 4. července návrh z dílny ministerstva dopravy připomínkovala. Hluk by se totiž neměl snižovat jen v bytech, jak chce ministerstvo, ale i na veřejných prostranstvích.

Akční hlukový plán zveřejnilo ministerstvo na svých webových stránkách. Obsahuje opatření ke snížení hlukové zátěže z automobilismu. V regionu navrhuje výstavbu obchvatu Klatov a přeložky silnice I/26 na Nové Hospodě v Plzni, tedy už připravované projekty. Součástí plánu je i výměna oken u domů v Rokycanské, Skvrňanské a Domažlické ulici v Plzni.

„Navržená opatření jsou pro účinné snížení hlukové zátěže nedostatečná. Výměna oken samozřejmě může zlepšit situaci uvnitř bytů. Cílem akčního plánu by však mělo být i to, aby se ve městě dalo žít nejen za zavřeným protihlukovým oknem, ale i na ulici,“ uvedl Martin Hyťha z Dětí Země Plzeň.

Ekologové: Pomůže snížení rychlosti a kapacity některých komunikací 

Děti Země navrhují doplnění plánu o některé opomenuté způsoby snižování hlukové zátěže. V přetížených úsecích komunikací jde například o snížení nejvyšší povolené rychlosti a kontrolu jejího dodržování pevnými radary nebo výměnu povrchů vozovek za nízkohlučné.

Po uvedení plánovaných přeložek do provozu navrhují ekologové omezení dopravní intenzity na stávajících trasách. „Jinak by se růstem počtu automobilů časem hluk dostal na stejnou úroveň,“ dodal Hyťha s tím, že samotná nová silnice ke snížení hluku nestačí.

K návrhu akčního plánu se může kdokoli vyjádřit do 4. července. Děti Země vyzývají veřejnost, aby možnosti využila. V souvislosti s tím sdružení zveřejnilo na internetových stránkách www.detizeme.cz/ informace o návrhu akčního hlukového plánu a vzor možného vyjádření.