Na třídě Míru v Pardubicích probíhá zkušební provoz pěší zóny

Pardubice - Na třídu Míru v centru Pardubic nesmějí ode dneška automobily. Omezení provozu potrvá do 28. května a má navodit situaci, kdy se nejfrekventovanější pardubická ulice promění v plánovanou pěší zónu. Radnice tak chce odhalit pozitiva i hrozící negativa záměru.

Do simulované pěší zóny smějí pouze chodci a cyklisté. Zákaz vjezdu platí nejen pro obyvatele třídy Míru, majitele tamních obchodů, kaváren a restaurací, ale také pro trolejbusy a zásobování. Pavel Čejka z Městské policie Pardubice uvedl, že výjimku ze zákazu vjezdu tvoří pouze vozidla zdravotníků, hasičů a policistů, pokud jedou k zásahu.

Podle slov náměstka primátora Pardubic Alexandra Krejčíře chce vedení města díky této zkoušce získat pozitivní i negativní ohlasy občanů. Názory jsou samozřejmě různé. Některé obyvatele pěší zóna nadchla, jiným zkomplikovala život. Ztěžují si především živnostníci, protože jim zákaz vjezdu komplikuje zásobování.

Uzavření třídy Míru je také důležitou zkouškou pro dopravní podnik. Desítky spojů totiž musí jezdit oklikou. Ředitel Dopravního podniku města Pardubic zdůrazňuje, že podnik chce během uzavírky zjistit, jak cestující změní své návyky v používání autobusových a trolejbusových linek.