Včelí mor likviduje chovy na Olomoucku

Olomoucko - Nejvyšší výskyt moru včel v historii zaznamenali veterináři v Olomouckém kraji. Mor už zlikvidoval desítky včelstev. Nejhorší situace v celé republice je na Prostějovsku. Přestože kontroly teprve začínají, už nyní je nakažených rojů jednoznačně více, než v minulých letech.

Pohroma. Tak komentují včelaři zákeřné bakterie, které ničí larvy včel. Tam, kde se mor objeví, už pomůže jen oheň. Všechna nakažená včelstva se musí utratit a veškeré pomůcky i vybavení spálit. „Léčba sice existuje, ale nesmí se provádět, je zakázána, protože je to léčba antibiotická a antibiotika by se mohla objevit v medu. Tím by došlo k ohrožení zdraví lidí,” vysvětluje zástupce ředitele Krajské veterinární správy Jiří Zubal.

„Naše medy jsou velice kvalitní a ceněné právě kvůli drsnému postupu naší veterinární správy, kdy se včelstva neléčí, ale pálí,” doplňuje včelař Jan Kubeš. Letošní rok je pro včelaře výjimečně nepříznivý. Veterináři už museli zničit několik včelích chovů. „Už evidujeme 50 ohnisek a 430 včelstev jsme nařídili zlikvidovat,” říká Jiří Zubal.

V chovu, kde se zjistí nákaza, se musí utratit i zdravá včelstva. Ostatní včelaři by se měli vyvarovat především neznámých rojů. „Bránit se člověk může jen do určité míry, měl by dodržovat hygienu a vyměňovat plástve,” podotýká Jan Kubeš. „Ty spóry jsou nesmírně odolné, odolávají prakticky všem vlivům vnějšího prostředí a dokonce se traduje, že přetrvávají v půdě třicet let, takže jedinou zbraní je bohužel právě oheň,” uvedl Jiří Zubal.

Včelaři, kteří nyní chovy likvidují, mají nárok na odškodné. Žádost musí podat na ministerstvu zemědělství nejpozději do šesti týdnů od zjištění nákazy.