Zlínská univerzita otevřela moderní univerzitní centrum

Zlín – Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně otevřela dnes nové univerzitní centrum. Budova vzešla od architektky Evy Jiřičné. Tato uznávaná tvůrkyně z východomoravské metropole pochází, ale vysokoškolské centrum je jejím prvním dílem v rodném městě. Vyprojektovala také městské kulturní centrum, to však zatím není dokončeno.

Prosklený hi-tech komplex, v němž studenti naleznou rektorát a knihovnu, je pomyslným architektonickým vetřelcem ve městě proslulém funkcionalismem. Architektka Jiřičná ovšem doufá, že budova splyne se starší zástavbou.

U téže tvůrkyně jako vysoká škola si své kongresové centrum objednalo město Zlín. Na univerzitní budovu by centrum mělo navazovat. Ačkoli obě stavby měly být dokončeny zároveň, z té městské zatím stojí pouze podzemní garáže.

Primátorka Zlína Irena Ondrová zrušila výběrové řízení na dodavatele stavby, neboť se jí nabídky zdály předražené. Magistrát ovšem doufá, že kulturní centrum bude dokončeno nejpozději do dvou let.

Univerzitní centrum má ovšem šanci vstoupit do historie architektury. S tím, jak budova vypadá, je spokojen i rektor Univerzity Tomáše Bati Ignác Hoza, podle kterého „Je to skutečně architektura třetího tisíciletí.“

Při slavnostním otevření univerzitního centra byla vedlejší budova kongresového centra nedůstojně zahalena. Architektku samozřejmě podle jejích slov nynější stav mrzí, projekt totiž bez dokončení druhé budovy ztrácí mnoho ze své vzdušnosti a práce se světlem.

Magistrát zažádal na dokončení komplexu o evropské peníze, podle slov zastupitelů má šanci je získat již tento podzim. Do té doby zůstane umělecké dílo v rozpytvaném stavu.