Vyhlášeny výsledky projektu Bojovníci proti totalitě pohledem dětí

Příbram - První cenu soutežě, ve které školáci točili televizní a rozhlasové dokumenty o lidech pronásledovaných komunistickým režimem, převzali v příbramském památníku Vojna žáci z Opavy a Prahy.

Žáci ze základních škol museli pro svůj projekt zvládnout všechny náležitosti profesionálů: najít vhodnou osobnost, připravit scénář a nakonec vše zrežírovat a sestříhat. Navíc na dokumentech pracovali v průběhu školního roku. „Pokusili jsme se mladé generaci přiblížit neslavnou část novodobé historie našeho národa,“ vysvětluje Josef Velfl, ředitel Hornického muzea.

Svůj dojem z prácí vyjádřila předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová takto: „Naše mládež nestojí bokem, ale vnímá. Samozřejmě že ne všechna, ale z oslovené části velká většina dobře vnímá, o co šlo.“

Nejlepším televizním dokumentem soutěže se stal snímek Poezie za mřížemi dětí ze Základní školy Boženy Němcové v Opavě. V rozhlasové kategorii zvítězila reportáž Pétépák Jiří Guth-Jarkovský žáků pražského gymnázia Jiřího Gutha-Jarkovského.

„Skrze tento projekt získávají vzpomínky, hrůzy a křivdy té doby na relativní nesmrtelnosti,“ komentovala práce dětí ministryně obrany Vlasta Parkanová. Hodinový dokument a vítězné snímky odvysílá v říjnu Česká televize v pořadu Večer na téma.