Obyvatelé pražského Hloubětína vedou spory s Pražskou energetikou

Praha - O vedení trasy vysokého napětí se s Pražskou energetikou přou obyvatelé Hloubětína v Praze 9. Ta se teď rekonstruuje a lidé nechtějí, aby kabely o napětí 110 kilovoltů visely dál nad jejich domy. Tvrdí, že společnost porušuje energetický zákon, ovšem Pražská energetika se brání. Montuje prý jen tam, kde jí to umožňuje územní plán.

Kompletní oprava vysokého napětí v Hloubětíně v Praze 9 starousedlíky pořádně zvedla ze židlí. Už osm let totiž zavalují radnici peticemi a stížnostmi, že nechtějí nebezpečné kabely nad hlavami. Pomoc nepřišla, naopak, stavební úřad Pražské energetice povolil rekonstrukci stožárů v stávající trase.

Stavební úřad měl podle místních donutit investora, aby kabely přeložil mimo obytné území, jak tomu bylo před rokem 1981, kdy se tu stavěl most Průmyslové ulice, nebo aby zvolil jiné řešení vedení kabelů - třeba v kolektorech. Vedoucí stavebního úřadu Prahy 9 Václav Vaněk sdělil, že úřad posuzuje tu skutečnost, která mu byla předložena a nemá prý ze zákona právo žádost měnit.

„Vedení stojí přesně v té linii původního vedení, které tam existuje od roku 1927,“ nechal se slyšet mluvčí společnosti PREdistribuce Petr Holubec. Obyvatelé Hloubětína žádali radnici Prahy 9 o návrh změny územního plánu, aby trasa vysokého napětí vedla jinudy. Zastupitelé se však jejich výzvou nezabývali. Petr Holubec dodal, že jiná možnost není reálná - podzemní vedení by totiž mělo negativní dopad na cenu elektřiny.