Kolín prodává svůj bytový fond

Kolín - Rada města Kolín rozhodla, že byty v ulici U Borku neprodá přímo nájemníkům, ale veřejnou obchodní soutěží. Nájemníci tak nemají na byty předkupní právo a bojí se, že o své bydlení přijdou.

Byty se nebudou prodávat jednotlivě, do veřejné obchodní soutěže jdou domy celé. Odhadní cena jednoho je asi 2 miliony korun. Nájemníci z ulice U Borku proti rozhodnutí města protestují. Byty tady obývají hlavně starší lidé. Bojí se, že ani společně nebudou mít dost peněz na koupi celého domu.

Radní jsou ale jiného názoru. Podle nich je zvolený způsob prodeje v pořádku a nájemníci mají stejné šance dům odkoupit jako kdokoliv jiný. „Je to naprosto legitimní, otevírá se zde prostor pro uživatele těch bytových nemovitostí a mají obrovskou šanci zisku,“ pronesl starosta Kolína Jiří Buřič (ODS).

Podle zástupce starosty Pavla Hoffmanna bude podle zkušeností z minulého roku vše v souladu. V domech jsou i půdní vestavby. Nájemníci je vybudovali za své náklady, ale s městem mají smlouvu jen o pronájmu půdního prostoru. Bojí se, že pokud dům koupí jiný majitel, o své investice nakonec přijdou. „Bohužel jsme doplatili na to, že jsme důvěřovali městu. Do bytu jsme vložili zhruba 800 tisíc a tím pádem by to byla taková třešnička na dortu pro nového majitele,“ vyjádřila se nájemnice Monika Svobodová.

Pavel Hoffmann dodal, že situaci bere i jako otázku osobní prestiže. Proto chce svá slova splnit. Pro nabídky na odkup domů teď běží třítýdenní lhůta. O tom, jestli některá z nich bude vybrána, rozhodne znovu rada města.