Obří město postavené ze stavebnice Merkur

Police nad Metují - Už po generace česká stavebnice Merkur baví malé i velké milovníky techniky. V muzeu v Polici nad Metují na Pardubicku teď navíc příznivci Merkuru mohou vidět největší dílo sestavené výhradně z plechových součástí této stavebnice - Ocelové město.

Při pohledu na Ocelové město v Polici nad Metují, inspirované slavným románem Julese Verna se tají dech. Aby ne, tisíce hodin práce a desítky kilogramů plechů, šroubků a matiček. To vše dal dohromady jediný konstruktér. „Celé město se skládá z asi 80 tisíc šroubků a matiček a váží téměř jednu tunu,” popisuje stavitel Jiří Mládek.

Město se skládá výhradně z Merkuru a nyní čeká na zápis do Guinessovy knihy rekordů. „V Itálii sem to nikdy neviděl a je to pro mě hodně zajímavé,” říká jeden z návštěvníků výstavy Michele Cucuzzella. „Já si tady právě hodně vzpomínám, jak sem si s tím jako dítě hodně hrál,” doplňuje další z návštěvníků Petr Zamouřil.

Chybět nemůže ani model železnice. Přitom to vypadalo, že vynález Jaroslava Vancla navždy zanikne. V roce 1968 totiž skončila výroba plechových vláčků. „Po několika letech byla dokonce zlikvidována celá výrobní kapacita, což byla strašná škoda, takže my dneska musíme každý nástroj vytvářet znova,” stěžuje si výrobce stavebnice Merkur Jaromír Kříž.

Oficiálně bude zápis Ocelového města do Guinessovy knihy rekordů potvrzen 8. června.

Ze stavebnice se dá postavit cokoli
Zdroj: ČT24