V Hustopečích nad Bečvou se rekonstruuje zámek

Přerovsko - Návštěvníci zámku v Hustopečích nad Bečvou uvidí v těchto dnech ojedinělou práci restaurátorů na Přerovsku. Podle památkářů patří renesanční zámek z počátku 17. století k nejcennějším renesančním stavbám na Moravě a ve Slezsku. Západní stěna směrem od hlavní silnice je zdevastovaná, ovšem část zámku je už opravená. Restaurátoři používají nástěnnou malířskou techniku, tzv. sgrafito. Jako v minulosti musí kresby vyškrabávat do omítky.

„Historickou omítku, která se konzervuje, musíme zachovat. Překrývá se novými omítkami,“ popsal restaurátor Jaroslav Přindiš. Podle památkářů patří technikou sgrafita vyzdobená stěna k nejcennějším částem renesančního zámku. To potvrdil i Josef Březina z Národního památkového ústavu územního odborného pracoviště v Olomouci a dodal, že v tomto případě jde o tulipánové sgrafito.

Rekonstrukce západní stěny bude stát Hustopeče nad Bečvou více než deset milionů korun. „Budoucí generace přijdou na to, že tam jsou původní sgrafita a dochovají se na mnoho let,“ sdělil místostarosta obce Antonín Horník (KDU-ČSL). Po dokončení celkové rekonstrukce zámku za několik set milionů korun v něm turisté najdou například nové informační centrum, galerii nebo obřadní síň.