Třicítka obyvatel zablokovala svou ulici v Českých Budějovicích

České Budějovice - Třicítka obyvatel ulice Kapitána Jaroše v Českých Budějovicích protestovala proti kamionům, které projíždějí kolem jejich domů. Svoji ulici na hodinu zablokovali. Kvůli nim se silnice před jejich domy propadá a lidé se bojí vycházet. Radnice se snaží situaci uklidnit. Podle úředníků si takový provoz vyžádala blízká stavba, která už brzy skončí.

Obyvatelé ulice už žádali magistrát o pomoc a sepsali petici. Nic z toho ale nepřineslo žádnou změnu k lepšímu a tak vyhlásili hodinovou blokádu. Projíždějící řidiči se snažili živý zátaras projet, a když se jim to nepovedlo, museli ulici objíždět.

Ulicí Kapitána Jaroše projíždí auta i přesto, že na jejím začátku je značka, která nepovoluje vjezd vozidlům těžším než 3,5 tuny. „Teď tady jezdí velké náklaďáky, podle mého odhadu tak třicetitunové,“ říká jeden z obyvatel ulice Martin Heriban.

Důsledkem mimořádné situace jsou poničené chodníky, na dvou místech se propadající silnice a prasklá kanalizace. Podle radnice jde o výjimečnou situaci, která brzo skončí. Některá těžká auta přestanou oblastí projíždět v příštích dnech, kdy skončí rekonstrukce blízkého přejezdu.

Místní budou po radnici požadovat čtyři miliony na nezbytné opravy škod, které kamiony způsobily. A pokud to bude nutné, vše budou řešit soudní cestou.