Starosta z Českokrumlovska si za peníze na povodně koupil dovolenou

Benešov nad Černou (Českokrumlovsko) - Bývalý starosta Benešova nad Černou Miloslav Šimánek (KSČM) si za dar určený na pomoc po povodních v roce 2002 koupil kameru a zájezd do Švýcarska. Více než stotisícový dar dostalo městečko od švýcarské vesničky Walkringen, kde se na podporu Černobenešovských konala veřejná sbírka. Nezákonné jednání starosty nyní podle deníku Právo odhalili kriminalisté z protikorupční policie (ÚOKFK).

Podle obvinění převzal Šimánek v roce 2002 v rakouském Innsbrucku od zástupců švýcarské obce Walkringen finanční dar 6 000 švýcarských franků (125 000 korun), na který udělali tamní občané sbírku na pomoc Benešovu nad Černou, postiženému povodněmi ve stejném roce. Zastupitelstvu obce prý ale nahlásil částku o tisíc franků nižší. Ani zbylé peníze neměl zahrnout do účetnictví obce a prý si za ně pořídil digitální kameru v hodnotě 35 000 korun, zaplatil také autobusový zájezd do Švýcarska za padesát tisíc korun a zbytek peněz v odhadované výši 41 000 si nechal pro vlastní potřebu.

Od dubna proto kriminalisté Šimánka obvinili již ze čtyř trestných činů, za které může být postižen třemi až deseti lety vězení. „Jako starosta se měl ve volebním období 2002 až 2006 dopustit zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku, krácení daně a zpronevěry,“ řekl Právu mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek.

Šimánek jakékoli protiprávní jednání odmítá a tvrdí, že se mu tak chtějí mstít někteří lidé z pravicových stran na benešovské radnici. „Je to politicky načasované. V žádném případě s tím obviněním nesouhlasím. Ušili to na mě političtí oponenti z obce,“ řekl deníku Šimánek, který je nyní v důchodu.

Vedle vlastního užití švýcarského daru měl Šimánek v roce 2003 pořídit na Slovensku pro obec hasičskou tatrovku. Zaplatil za ni tehdy údajně 300 000 korun, ovšem při celní deklaraci prý uvedl mnohem nižší částku. Policie ho teď viní z toho, že na daních připravil stát o 110 000 korun. Finanční machinace prý doprovázely i zakázky na opravu náhonu a rekonstrukci požární nádrže.