Zlínský festival uvítá Shreka a hvězdu Umělé inteligence

Zlín - V centrum filmů pro děti a mládež se promění město Zlín, které letos pořádá už 47. ročník nejstaršího festivalu svého druhu na světě. Lákadly jsou premiéra třetího dílu Shreka a návštěva dětské filmové hvězdy ze snímků Šestý smysl a Umělá inteligence.

Zlínský dětský festival odstartuje svůj 47. ročník opravdovým lákadlem nejen pro nejmenší. Po Americe, Rusku a Filipínách bude Zlín čtvrtým místem, kde diváci v české předpremiéře uvidí třetí díl animovaného filmu Shrek. Zvláštní pozornost většiny uváděných snímků pak ale na sebe letos strhne slovenská a především holandská kinematografie. Petr Koliha, umělecký ředitel festivalu, říká: „Holandská kinematografie v posledních letech vytváří docela zajímavý obraz nové Evropy s jejími multikulturními problémy a imigrací, včetně otázek, jako je dětská šikana. Já si myslím, že je v tomhle holandksý film velmi výrazný, a proto jsme ho chtěli představit.”

Mezi nejvíce očekávanými hosty festivalu je americký herec Haley Joel Osment, který jako dítě-robot zazářil ve Spielbergově sci-fi filmu Umělá inteligence. Šárka Balastová z tiskového servisu festivalu k němu poznamenává: „Haley Joel Osment je taková velká dětská hvězda 90. let, hrál například ve filmu Šestý smysl, za který byl nominován jak na Oskara, tak na Zlatý Glóbus.”

V sedmi soutěžních sekcích se během festivalového týdne utká celkem 140 filmů. Za Česko budou o zlatý střevíček bojovat dobrodružný Maharal, Indián a sestřička, Prachy dělaj člověka, Obsluhoval jsem anglického krále nebo dokument Ghetto No. 1. Kromě nich ještě na diváky čeká kolem dvou set nesoutěžních snímků. Jak se stalo již čtyřletým zvykem, k festivalové přehlídce snímků pro děti a mládež neodmyslitelně patří také Mezinárodní festival studentských filmů – Zlínský pes. Studenti a začínající tvůrci na něm letos uvedou už téměř 90 filmů.